Insekter
Insekter

AV DE STIKKER! Af Nazzy Pakpour (2024)

07.06.24
Få alt at vide om de stikkende og summende insekter i denne fine bog.

 

Vidste du, at myg både spytter i dig, æder af dig og tisser på dig på samme tid, mens lus sætter sine små tænder i dig og at kakerlakker menes at være mellem 125-150 mio. år gamle. 

Insekter er dyr med seks ben, sammensatte øjne, to antenner samt en tredelt krop. Hovedparten af dem lever af pollen og blade, mens andre lever af noget helt andet. Insekter både bor sammen med os, og nogle af dem lever endda på os.

I Danmark findes der 30 forskellige slags stikmyg. Det er kun hunmyg, der skal bruge det protein, som findes i blod, og derfor er det kun dem, der stikker. Lus suger også blod. Der eksisterer ca. 5000 forskellige slags lus, og de kan leve næsten overalt, selv på søelefanter. Endda dinosaurerne var plaget af lus.

Gedehamsenes stik kan mærkes. Disse naturens arkitekter bestøver planter, spiser skadedyr og lever sammen med deres mange søstre. Kakerlakker er også sociale og lever blandt andet af madrester, så derfor er det vigtigt at holde rent. Lopper er uskadelige i den vestlige verden i vores tid, men i 1300-tallet var de medvirkende til at overføre pest mellem mennesker. Væggelus møder man ikke mange af på vores breddegrader, og det kan vi nok være glade for.

Nazzy Pakpour har bla. en doktorgrad i mikrobiologi, virologi og parasitologi, og hun fortæller os, hvorfor disse insekter er nødvendige. Ikke kun har kinesiske og amerikanske videnskabsmænd designet en robot inspireret af kakerlakker til blandt andet at redde mennesker ud fra sammenstyrtede bygninger, men insekter udgør også føde for mange dyr. Selvom vi mennesker kan mene at insekter er irriterende, er de fuldstændigt uundværlige for økosystemers overlevelse.

Owen Davey er en forrygende illustrator. Hans stiliserede dyr er vidunderlige, og hans måde at benytte former på viser, at hans streg kan anvendes nærmest uendeligt til at gengive både fire- og seksbenede.

Alle børn fra ca. 5 år vil elske de mange sjove detaljer om de fascinerende dyr.

Materialer