Radio Popov af Anja Portin

Et hjertevarmt eventyr om en dreng, der med sit store hjerte beslutter at udsende natlige radioudsendelser, som kommer til at være skelsættende for ensomme børn.

Se og hør anmeldelsen af bogen på Facebook - klik på billedet (åbner op i nyt vindue).

Læs anmeldelsen

Alfred har svært ved at sove. Han bor med sin far i en stor lejlighed, men hans far har ikke været hjemme i en måned, og Alfred aner ikke hvor i verden han er. Faren har desuden glemt at efterlade penge. Men en nat er der en eller anden, der smider dagens avis, en sandwich, et æble samt et par uldsokker ind gennem brevsprækken til Alfred. Efter nogle dage lykkes det Alfred at fange "luskeren", som viser sig at være en kvinde i 50’erne med ret store og karakteristiske ører. Hun kalder ham "forsømte Alfred" og fortæller ham, at hun ser ham som "et barn i den semi-alvorlige kategori".

Kvinden hedder Amanda Løvhus, og Alfred følger hende hele vejen til hendes hjem. Hun bor i et bærgrødsfarvet hus i udkanten af verden, skjult for alles blikke. Og i hendes hyggelige hus bliver Alfred boende. Amanda går hver nat ud til de forsømte børn i byen og sørger for, at de får lidt mad.

På loftet hos Amanda finder Alfred nogle gamle transistorradioer. Dem fordeler de mellem de forsømte børn med vedlagte instrukser, og Amanda overtaler Alfred til at lave radio og sende på en bestemt frekvens på et fastlagt tidspunkt. Efterhånden får Alfred opbygget et forhold til sine seks lyttere, og han er meget glad og tilfreds med sit liv. Men en dag kommer hans far hen på skolen for at finde ham, og Alfred vil ikke findes-

'Radio Popov' er den fineste fortælling om ensomhed, mod og kærlighed. Aleksandr Popov opfandt den første primitive radio omkring år 1900, og radioen har i bogen her en magisk effekt som bindeleddet mellem de forsømte børn. Bogen veksler mellem socialrealistiske beskrivelser og eventyrlighed som at Amanda, der er en af de "finthørende", kan opfange sukkene fra de ensomme børn. Men magien lever også i hendes hus med dets beliggenhed.

Anja Portin er finsk forfatter, og hendes inspiration udspringer blandt andet af Astrid Lindgrens vidunderlige børnesyn om "det kompetente barn", der kan en hel masse selv. Bogen kan læses af børn fra ca. 8 år, men voksne skal ikke snyde sig selv for oplevelsen.

Anmeldelse på Litteratursiden

Materialer