Fotograf: Line Falck

Noget der minder om

Emneliste til dem, der vil have bøger, der minder om noget de allerede har læst. For eksempel De Fem, Troldepus m.fl. som mange kender fra deres barndom.

Mange af historierne holder heldigvis stadig, men der er kommet mange nyere bøger, der minder om de bøger, som vi alle husker, og som kan være et godt alternativ. De nye har ofte et mere nutidigt sprogbrug og et mere opdateret indhold, som børn bedre kan relatere sig til.

I denne liste finder du nogle af de mest efterspurgte ‘gamle’ bøger og holder dem op mod de nyere, så det er lettere at finde et alternativ. 

For de 4-10 årige og deres voksne.

Udarbejdet af bibliotekar Anine Sander Kaas

Se de fleste af titlerne nedenfor eller download hele PDF-filen Noget der minder om

Noget der minder om ... sjove, mærkelige, kloge dyr

Yggenykkerne er små magiske væsner vi kender fra vi var børn, f.eks. om dengang de stjal Rundetårn og Amalienborg. Hvis du nogensinde møder dem og du vil undgå ballade, så giv dem en småkage med chokoladestykker, dem elsker de nemlig.

Noget der minder om ... rim og remser

Halfdan Rasmussens ”Den lille frække Frederik” var manges yndlingsrim, da de var børn. Der var mange fantastisk rim i bogen ”Den lille frække Frederik og andre børnerim”. I løbet af de sidste par år, er der kommet virkelig mange sjove, skæve rim bøger. Se bare her.

Noget der minder om ... friske drenge

Stakkels Emil, der prøver at gøre det bedste, men altid kommer galt afsted. Vi har nok alle grinet meget over Emils far, der stak foden i den musefælde, Emil havde stillet op. Faderen, der er så uheldig både at få fadet med paltdej og senere fadet med pandekagedej over hovedet. Og Emil må igen snitte træmænd i værkstedet. Her kan du møde nogle andre friske drenge.

Noget der minder om ... seje piger

Verdens stærkeste pige, der er stenrig, fræk, handlekraftig og fuld af fantasi. Det er jo Pippi Langstrømpe. I dag findes der også mange andre seje piger.

Noget der minder om ... hemmeligheder, jalousi og andre udfordringer

Hvis der er nogle der har masser af udfordringer, så er det Krumme og hans familie. Her er bøger der kan lidt af det samme.

Noget der minder om ... sjove bøger

”Hva’ er du for en bette lort”? Siger bøllen Orla Frøsnapper. Bette lort laver en masse ballade, der er nogle skøre forviklinger og på en eller anden måde er det altid Orla Frøsnapper, der kommer til at betale prisen for balladen. Den bog har mange grinet til mange gange. 

Noget der minder om ... krimi og spænding

Var du også vild med krimier, da du var barn, og synes at dit barn skal høre en spændende krimi. God ide! En af de store favoritter var De tre detektiver. Slugte du alle 28 bind?

Noget der minder om ... venskab

Nogle gange finder man venskab uventede steder. Ligesom i “Ole og Koglefolket”, hvor Ole finder to grankogler i skoven og tager dem med hjem. De viser sig at være levende. Ole bringer dem tilbage til skoven og møder resten af koglefolket, som han bliver gode venner med.

Noget der minder om ... en god bog

Nogle gange støder man på en god bog, hvor man måske griner og græder, sidder ude på spidsen af stolen fordi det er så spændende, en af den slags bøger, man husker. f.eks. Mumitroldene, Silas og den sorte hoppe, Pippi Langstrømpe og Brødrene Løvehjerte. 

Filer