Min ven Kardemomme af Ninka Reittu

10.01.23
Ninka Reittus billedbøger er så dejlige. Hendes seneste billedbog handler om venskab og ønsket om at være helt tæt på nogen. Men det bedste i verden er måske ikke at finde en, der vil præcis det samme som dig, men en som har sin egen vilje, og som du kan lære noget af.


Tulle bor med sine bedstemødre, Mumse og Momse, på en herlig gård med masser af dyr og frugttræer. Men der mangler noget! Tulle ønsker sig mere end noget andet en pony, og da hun har plaget bedstemødrene længe, giver de hende lov til at få en LILLE pony. Og sådan kommer Kardemomme ind i Tulles liv. Den tidligere ejer fortæller, at Kardemomme er i familie med de vilde ponyer, og derfor godt kan finde på at bide. Men da Tulle og Mumse kommer for at hente Kardemomme med hjem, bliver den rædselsslagen og tør ikke gå ind i den lille lastbil. Tulle overtaler den med løfter om kram og gulerødder. Da de ankommer til gården, synes Kardemomme, at stedet ligner et rigtigt hjem. Men Tulle finder ud af, at Kardemomme sætter sin vilje igennem, og det var jo ikke sådan hun havde drømt om sit liv med sin pony -

Som gammel hestepige kan man genkende elementer fra Lena Fürbergs vidunderlige pony ’Buller’, der ofte kastede sin lille rytter af. Men også de mange fantastiske illustrationer af Norman Thelwell af de tykke, viltre ponyer, der både laver lodrette bukkespring eller stikker af med deres rytter hængende efter sig. Det er så skønt at se venskabet mellem Tulle og Kardemomme udvikle sig, og ligeledes se, hvordan de opdager, at forskelle kan betyde stor lykke.

’Min ven Kardemomme’ foregår i et smukt eventyragtigt miljø, der minder om Kirsebærdalen fra ’Brødrene Løvehjerte’. Karaktererne er ganske enkelt vidunderlige og de uimodståeligt charmerende illustrationer bringer sommerens dufte og farver ind i læserens sind. Læs den med børn fra ca. 3 år.

Materialer