Lægebesøg, grydehår, og oprydning – 50 år og still going strong

03.07.19
Gunilla Woldes ikoniske billedbogsserie om ”Lotte og Totte” fylder 50 år. Generationer har fulgt med, når de små let identificerbare hverdagsdramaer som lægebesøg, oprydning og madlavning har udspillet sig.

Lotte og Totte ligner sig selv – den ikoniske 70’er agtige streg i billedbøgerne er beholdt præcis som da den udkom, og det betyder, at både grydehår og smækbukser stadig lever i bedste velgående i billedbogsklassikeren. Og det er helt bevidst! Det var et udtalt ønske fra forfatteren selv, at Lotte og Totte skulle se ud, som Lotte og Totte nu ser ud. Og hvorfor også ændre noget, der virker så godt!

Flere af bøgerne er udkommet i 25-30 oplag og oversat til 14 sprog. Generationer har været tryllebundet af de små bøger med de korte sætninger – men hvorfor?

Måske handler det om det simple og om identifikationen. Bøgerne handler om de små hverdagsting, som de mindre børn kommer ud for. Lotte og Totte skal til lægen, de skal i bad og de leger indendørs. Hverdagsdramaerne har tryllebundet generationer af læsere ganske uden smartphones og nye frisurer.

Hjertelig tillykke med den runde dag skal det lyde fra Aarhus Kommunes Biblioteker. Må Lotte & Totte længe leve.

Materialer