Indendørshygge med de store børn i vinterferien

Mangler du noget godt at læse for dit barn i vinterferien?

Højtlæsning er meget mere end et elsket ritual. Børn er nemlig meget bedre til at forstå med ørerne, og højtlæsning understøtter barnets læsefærdigheder, læseglæde, verdenssyn og meget mere. Læs her 6 gode grunde til, hvorfor det er vigtigt at læse højt for børn - også de store.

De fleste forældre elsker at læse højt for de helt små – og for børnene er hyggestunden et nærmest helligt ritual. Men tit glemmer man de større børn – selvom de måske gerne vil læses for, og selvom der findes rigtig mange andre gode grunde til at fortsætte højtlæsningen, også selvom barnet lærer at læse selv.

Derfor vil jeg her slå et slag for at fortsætte højtlæsningen for de store børn med 6 rigtig gode grunde

  1. Det vigtigste for et barns læselyst er at elske historier. Kniber det med lysten til at komme i gang, kan I høre lydbøger eller selv læse højt – for så oplever barnet ikke frustrationerne ved at læse selv. Alle – især hvis man har svært ved at læse – lærer først og fremmest at elske historier ved at lytte til dem.
  2. Når man læser højt for et barn, lærer man samtidig barnet, hvordan sprog læses. F.eks. når man holder pause ved kommaer og sætninger, eller når man hæver stemmen ved spørgsmål eller udbrud. Du kan også vise, hvad du gør, når man møder et ord, man ikke kender.
  3. Børn er bedre til at forstå med ørerne. Med en udfordrende bog, som barnet ikke kan læse selv, møder det et væld af nye ord. Hvis I af og til stopper op og taler om de svære ord, hjælper du barnet godt på vej.
  4. Højtlæsning kan gøre børn glade for en forfatter eller en serie. Når de først har givet sig hen, vil de måske gerne fortsætte på egen hånd. Man kan evt. nøjes med at læse et par kapitler højt – og så kan det være, at de selv fortsætter.
  5. Bøger er den bedste måde at hjælpe børn med at forstå noget, de ikke kender til eller selv har oplevet. Det kan være alt fra personer, levemåder, verdener, universer – og det er alt sammen med til at opbygge børnenes forståelse af andre mennesker og verden omkring sig.
  6. Barnet får succesoplevelser med at læse. Det er efterhånden ret anerkendt, at noget af det vigtigste for børns læselyst senere i livet er, at de dagligt er blevet læst højt for som små – men det gælder også for de ældre børn. I det lange løb har børn, som er blevet læst højt for, både et bedre ordforråd, de skriver bedre og gør det bedre i skolen. Der er også større sandsynlighed for, at de læser mere på egen hånd.

Så der er faktisk ikke nogen grund til at lade være. Her er nogle bøger - både nogle for de mindre store og nogle for de større. I kan også altid finde massevis af inspiration til fede bøger på eReolens børneside eReolen GO!

Tags
Materialer