Halens historie af Yulia Horst

Smuk og særlig billedbog stiller spørgsmålet: Hvordan ville livet være, hvis mennesket havde en hale?

Se og hør anmeldelsen af bogen på Facebook - klik på billedet (åbner op i nyt vindue). 

Læs anmeldelsen

Hvis alle mennesker havde en hale, ville det jo være så almindeligt, at ingen ville stille spørgsmål herved. Ganske som hos dyrene kunne vores hale røbe vores sindstilstand. Hvis der var nogen, vi ville i kontakt med, kunne vi blot trække dem i halen.

På samme måde, som mennesker kan være utilfredse med højde, hårfarve eller andre fysiske kendetegn, der ikke lige sådan lader sig ændre, ville vi garanteret også kunne finde på at være utilfredse med den måde, som netop vores hale så ud på. En ulempe kunne være, at det kunne være ret smertefuldt, hvis nogen trådte på halen. Men den ville være genial til mange ting. Man kunne have begge hænder fri, hvis man holdt hinanden i halen i stedet for i hånden. Måske kunne ens hale være symbol på arbejde og interesser? En særligt udseende hale kunne gå i arv, ganske som hårfarve. Måske skulle halen gemmes væk, fordi det vil være for privat at vise den frem? Bøger om mennesker uden haler, ville findes under genren science fiction på bibliotekerne. Verden ville unægtelig se anderledes ud, hvis vi havde haler.

'Halens historie' er en smuk billedbog, der ikke umiddelbart lader sig definere. Man er lige ved at synes, at man sidder med et leksikon, og så opdager man, at det, man sidder med, i virkeligheden er en eventyrlig fabulerende tekst, der forholder sig til spørgsmålet: "hvad nu hvis vi havde haler?". Bogen giver finurlige eksempler på, hvordan vi kunne træne vores hale, hvordan man undgår at folk træder på halen, men også tanker om moderigtige haler. 

Den russiske forfatter Yulia Horst skriver både på norsk og russisk. Illustrator Daria Rychkovas benytter sarte blyantsstreger, der forstærkes af akvareller, hvilket skaber en utrolig smuk og surrealistisk ramme for teksten. Billedbogen vandt i 2013 den eftertragtede Bologna Ragazzi Award og parret har sammen efterfølgende udarbejdet billedbogen ’Mørkets historie’, der desværre ikke er oversat.

En skøn, skæv, underfundig og æstetisk bog til børn fra ca. 4 år.

Læs anmeldelsen på Litteratursiden.dk

Materialer