Fjorten ulve af Catherine Barr

Succesfuld rewilding-historie med vidunderlige illustrationer i eventyrlig fortælling om ulvens genkomst.

Se og hør anmeldelsen af bogen på Facebook - klik på billedet (åbner op i nyt vindue).

Læs anmeldelsen

Ulve er omgærdet af mystik og indgår i mange eventyr og sagn. Desværre oftest som ondskabsfulde væsner. Denne bog giver et helt andet og større billede af ulven.

Hvor vigtig ulven er for økosystemet, blev først opdaget, da jægerne udryddede den sidste ulv i Yellowstone National Park i 1930’erne. Ulvene blev skudt eller fanget i snarer både på grund af deres skind, men også fordi de spiste nogle af husdyrene. Med ulvenes forsvinden havde de store wapitihjorte ingen fjender, og de åd træernes unge skud, så der ikke kom nye træer og området gik fra at være frodigt til at være goldt. Dermed var der færre fugle, der byggede reder, bæverne manglede også deres træer, og siden både fugle og bævere er fødeemner for eksempelvis ræve, forsvandt disse også.

Landskabet ændredes, da beslutningen om genudsætning af ulve endelig blev en realitet i 1995 efter en lang kamp. Fjorten voksne ulve blev transporteret med hundeslæde, i lastbiler og på slæder trukket af muldyr hele vejen fra det canadiske Rocky Mountains til National Park Yellowstone. Da ulvene nåede frem, blev de sat i indhegninger og delt i tre flokke. Efter ti uger slap de ulvene løs, og koblerne blev navngivet efter de områder, som de bosatte sig i. Dog lurede vrede landmænd og jægere i kulissen. Heldigvis besad ulvene stærke overlevelsesinstinkter, og efterhånden kom der hvalpe, som dannede nye ulvekobler. Ulvenes tilbagevenden har betydet en trofisk kaskade, der har øget forståelsen for, hvad der sker, når man fjerner en vigtig dyreart fra et af verdens økosystemer.

Bogen er inddelt i tre, hvor sidste del udgøres af en dobbeltside, der viser afhængighedsforholdet og symbiosen mellem dyr og planter i et kompliceret økosystem. Hvis en enkelt art som ulven kan være så vigtig, hvad betyder det så for økosystemerne, at der udryddes 150-200 plante- og dyrearter om dagen?

Forfatter Catherine Barrs bøger stiller spørgsmål og inspirerer til handling. Illustrator Jenni Desmond tegner mesterligt, både de helt små ting og de store landskaber. Hendes nuancer og brug af farver skaber levende billeder, som både børn og voksne vil nyde. 'Fjorten ulve' er en bog med en stærk stemme, der er virkelig spændende og kan understøtte nogle vigtige emner i debatten om rewilding og balancen ift. verdens store klimaforandringer.

Materialer