Det strålende lys fra to røde stjerner

02.04.22
Gribende historisk fortælling om evakueringen af Leningrad trækker triste paralleller til vores samtid.

Se og hør anmeldelsen af bogen på Facebook - klik på billedet (åbner op i nyt vindue).

Da Tyskland invaderer Sovjetunionen i 1941, sørger byens sovjetråd for at unge, også de 12-årige tvillinger Nadja og Viktor, sendes ud af Leningrad med nummererede tog, der er forbeholdt børn. Inden afrejsen giver deres far dem hver en lille stak notesbøger, så de kan skrive om deres oplevelser. Nadja og Viktor sættes på hver sit tog og bliver skilt ad for første gang i deres liv. Da togene sætter i gang, begynder børnenes fortællinger for alvor.

Kort efter afgang går det tog, som Nadja er med, i stykker, og Viktor ender efter nogle dage på en gård. Nadja og hendes ledsagere fortsætter til fods, mens Viktor og hans ledsagere trodser vagterne i en gulag-fangelejr, som de ved et uheld lander i, da de gemmer sig på et tog. Søskendeparret gør alt for at genfinde hinanden. Deres rejse forandrer dem, men styrker dem også ved at bevise, at selvom de er hinandens nærmeste fortrolige, indeholder de forskellige styrker og kan rigtig meget alene.

På den ufrivillige rejse gennem landet oplever børnene tab, sult, kulde og fjendtlige soldater. Gennem sammensatte fotografier, kort, plakater og fiktionaliserede artefakter ligner historien en dokumentarroman. Indimellem børnenes kronologiske arrangerede beretninger, Nadjas med blåt blæk og Viktors med rødt, skriver en ukendt Oberst Smirnov sine noter. Obersten har i notesbøgernes margin skrevet forskellige spørgsmål, der skal opklares, og han skal afgøre, om børnene har foretaget ulovligheder mod deres land ud fra deres handlinger i dagbøgerne. Der er masser af ledetråde, der skal samles, hvilket hjælpes på vej af et mysterie om en sovjetisk agent. 

Davide Morisonotto har tidligere skrevet Walker & Dawns Berømte Postordrekatalog, der handler om en vild rejse gennem USA på jagt efter et lommeur. Han er en virkelig dygtig historiefortæller, der skriver fængslende historier, der giver fornemmelsen af at sidde i et tog, der bare kører derudaf med fuld fart. Jeg er meget begejstret for den skønne blanding af fakta og fiktion, der betyder, at romanen både henvender sig til historisk interesserede børn, fans af eventyrfortællinger og spændingsromaner.

Anmeldelse af Jette Holmgaard Greibe

Materialer