Børn sætter forfatter i den varme stol

Af Anonym (ikke efterprøvet)
16.05.19
127 læseglade elever fik stillet nysgerrigheden, da forfatteren Nicole Boyle Rødtnes holdt foredrag på Dokk1.

”Hvor meget af dig selv bruger du i personerne fra bogen?”

Det var bare et af de supergode spørgsmål, som lød fra salen, da 127 elever mødtes forfatter Nicole Boyle Rødtnes for at diskutere den første bog i trilogien Ilttyv, ’Over sløret’.

Foredraget var kulminationen på bibliotekets læsebootcamp, hvor tre 6. klasser har arbejdet intensivt med bogen sammen med en biblioteksformidler. Diskussioner af bogen og et stort arbejde med de spørgsmål, der skulle stilles til forfatteren, gjorde, at alle elever var dybt inde i bogen – universet og karaktererne. De resterende elever, der var med som gæster, havde også alle læst bogen i skolen.

Et unikt forfatterinterview
Foredraget begyndte med, at Nicole fortalte om processen med at skabe bogen. Helt fra idéen, som hun beskriver som et lynnedslag i hjernen – hvor ordet ilttyv bare ikke ville slippe hende igen – til den færdige bog, hvor omslaget er noget af det sidste, der skal fuldende bogen.

Bagefter var det tid til et interview. Tre elever – en fra hver læsebootcamp-klasse – var på scenen med de spørgsmål eleverne i fællesskab har forberedt, forfinet, diskuteret og udvalgt. Det var spørgsmål til handlingen, til karaktererne, universet og moralske spørgsmål i forhold til de valg hovedpersonerne står over for.

Velforberedte elever med masser af spørgsmål
Under interviewet blev hele salen en helt del klogere på universet, bogens to hovedpersoner og ikke mindst Nicole. Bagefter fik resten af eleverne lov at stille de spørgsmål, der måtte være dukket op under foredraget. Og der var rigtig mange gode spørgsmål! Alt fra tekniske spørgsmål om universet til, hvad der havde drevet Nicole til at blive forfatter.

Efter de sidste spørgsmål var stillet, og der var blevet uddelt en bogpræmie for bedste spørgsmål, kom flere elever op til scenen og Nicole. De var kommet i tanke om et nyt spørgsmål, som de godt lige ville have afklaret, inden de kunne tage hjem.

Er du også vild med at læse?
Beskrivelse af bogen: I en dyster fremtid koster hvert åndedrag penge. Kun de rige har råd til kvalitetsilt, som den der fandtes før katastrofen. De fattige må nøjes med dårligere ilt, der langsomt gør dem syge. Troy og Shay kæmper for at overleve, men da Shay bliver fængslet under falske anklager og ikke har råd til at betale ilten i fængslet, bliver de begge tvunget ud i en livsfarlig alliance.

Er du mellem 10 og 14 og elsker du at læse? Så vær med, når Aarhus bibliotekerne i efteråret samler børn, der gerne vil være læseambassadører. Læs mere her. Du kan også komme til Readathon på Dokk1, hvor vi hygger med læsning sammen en hel dag. Læs mere her.

Er du lærer, og vil din klasse gerne på læsebootcamp? Så kontakt Mette Rabæk (Dokk1): merp@aarhus.dk eller Mette Balle (Risskov og Viby bibliotek): cbme@aarhus.dk

 

Materialer