Kompost i Risskov

Ny viden og kompost i proses

Risskov Bibliotek fik i foråret 2022 midler fra Frø-puljen til at etablere et kompostområde

Først var de ansatte på kursus hos Gallos kompostekspert Malene, som tog dem med rundt i kompostmysteriernes mange afkroge.
De oplevede, at hendes opskrift virkede, ved selv at røre, dufte, skovle, vande og ikke mindst vente til, at mikroorganismerne havde gjort en masse gode gerninger.
Risskov Bibliotek fik overskudspaller fra deres alm. kørselsordning  - ganske gratis løsning, og nu er den første palle sat i vatter.
Næste skridt bliver at bygge hele området til med beholdere (fire i alt) sammen med DYRK!erne, der som altid er med på en arbejdsdag og har sagt ja, til at tage fat.

Det er også på tide, må man sige, Risskov Bibliotek har i næsten 10 år haft haveudlån, - så kompostmulighederne er kærkomne.

 

DYRK!erne byggede i september 2022 bibliotekets kompostområde op. Fire kasser blev etableret, og der er allerede høstet den første portion. Sammen er alle blevet oplært i, hvordan det grønne og det brune affald skal lægges i lag for at få en effektiv omsætning. Opskriften er let at følge og let at håndtere for mange mennesker.

De private haveejere, har hele tiden være med i tankerne; for hvis alle holder deres haveaffald hjemme på egen matrikel, vil vi tilsammen binde en hulens masse CO2 og skabe gunstige vilkår for mikrolivet samlet set og i den enkeltes jord og dermed højere biodiversitet og stærkere planter.

I uge17 2023 blev de sidste skridt taget, frem mod bestræbelserne på at blive selvforsynende ift. kompost og til formidling af kompostens fortræffeligheder.

Her mødte 16 personer op til workshop med Marlene Kjeldsen. Greb, skovle, vandkander og fermenterede brændenælder var fundet frem og alle fik lov at mærke, snuse og pakke en kompost fra bunden.

I Risskov håber de, at der nu er sat gang i en bevægelse mod at binde CO2 i egne haver, spørgelysten var i hvert fald stor trods kulden.

 

Følg evt. med i føljetonen på DYRK!s FB. https://www.facebook.com/dyrk.ditbibliotek

Og skulle du selv have lyst til at være mere bevidst om, hvorfor det er godt at beholde haveaffaldet inde i egen have, fremfor at tage de evindelige ture med traileren til genbrugsstationen, så læs evt. artiklen om professor Per Gundersens metoder. https://videnskab.dk/kultur-samfund/lav-din-egen-klimahave-fem-tips-fra-professoren