Fælleslæsning for HF

Vejle har lavet guidet fælles læsning med en HF-klasse, hold fra Social- og Sundhedsskolen samt et hold 2-sprogede elever på VUC.

Guidet fælleslæsning

Det foregår på den måde at en bibliotekar læser en tekst – en novelle – højt. Alle deltagere får teksten udleveret og kan således læse med, men man kan også vælge blot at lytte. Oplæseren laver stop i højtlæsningen og gruppen samtaler ud fra teksten. Vi vælger god litteratur, så deltagerne kan mærke ”litteraturens vingesus”. Metoden er god for dem der har svært ved at læse eller koncentrere sig. Det er også en god måde, at få indblik i litteratur, hvis man er uvant med at læse. Det kræver ingen forudsætninger, man skal blot være åben for de diskussioner der opstår.

Vores indsigt:

Det er i starten af arrangementet, tydeligt hvem der er vant til at læse. I løbet af de 1½ time det varer, bliver stemningen mere afslappet. Der er stor forskel på hvor deltagende eleverne er i diskussionerne. Det kræver en del af oplæseren at få ”alle med”. Mange giver udtryk for, at det har været en positiv oplevelse og vil gerne prøve igen. Det er utrolig vigtigt at teksten er målrettet deltagerne. Især når det er helt unge mennesker, skal teksten være umiddelbart vedkommende.