Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Sted
Højbjerg Bibliotek
Oddervej 74
8270 Højbjerg
Arrangører
Målgruppe
For voksne
Bestil billet(ter)
Tendenser og Debat

AFLYST - Når plast bliver til affald

23.04.20
Foredrag ved Nils H. Nilsson, Ph.d i organisk kemi fra Aarhus Universitet.

Det meste plast er fremstillet inden for de sidste 15 år og der produceres nu på verdensplan årligt op mod 400 millioner tons. Men hvad sker der når plast bliver til affald? Ca. 40% af plastikken er emballage, som typisk kun anvendes én gang inden det kasseres, og bliver til affald.
Det betyder, at der kloden over hvert år opstår plastaffald svarende til 150 millioner tons alene fra engangsemballage. Der havner hvert år ca. 8 millioner tons af plasten i klodens have og det hober sig op år efter år til stor skade for havenes koralrev, fisk, pattedyr og fugle.
De rige lande har hidtil eksporteret en meget stor del af plastaffaldet til Kina, men fra januar 2018 forbød Kina ved lov denne eksport, så nu havner plastaffaldet i stedet i fattige lande som Malaysia, Vietnam og Thailand.

I Danmark har vi gennem en årrække brændt vores plastikaffald i store industrianlæg. Men det er rigtig dårligt for vores CO2 regnskab, da det er meget energikrævende at omdanne råolie til plastik.

Så hvordan bevæger vi os mod en bæredygtig brug af ressourcerne i vores plastikaffald og hvad kan vi som samfund og borgere bidrage med? Aftenens foredragsholder kommer med nogle bud på problemstillingen.

Nils. H. Nilsson har i +35 år været ansat på Teknologisk Institut i Aarhus som kemiingeniør. Nils har i de mange år beskæftiget sig med at mindske risikoen for at blive udsat for sundheds- og miljøskadelige stoffer fra produkter lavet af plast og gummi. Nils har i de seneste 20 år arbejdet med projekter, der har haft til formål at genvinde ressourcerne i plast- og gummiaffald og andre tørre affaldsfraktioner.